UVODNA MISEL O FRAKTALNI RISBI

Ljudje, ki opazujejo, so radovedneži. To so romarji na svoji poti. Z zanimanjem me vprašajo: »Kaj pa je to fraktalna risba?«

Najraje jim odgovorim takole: »To je risba, ki jo lahko rišem sama s sabo, z otroki in pa seveda z vsemi tistimi iskalci drugačnih poti do sebe. Rišem jo zato, ker me postavi v moj fokus kreativnosti. Lahko me pomiri ali pa da potreben polet.«

Avtorica metode (fraktalna risba) je Tanzilija Polujahtova, pedagoginja , klinična psihologinja in družinska terapevtka, ki živi in deluje v Rusiji. Metodo, ki je živa in jo vse čas izpopolnjuje in dopolnjuje uporablja pri svojem terapevtskem delu.

Mene je metoda tako prevzela in navdušila, da sem jo želela spoznati in doživeti v vsej kreativnosti in za globine samospoznavanja. Po tej poti sta me vodili mentorici Deja Muck in Martina Kosec. Z njuno pomočjo sem decembra 2019 pridobila certifikat tretje stopnje po Metodi Fraktalne Risbe (MRF).

Januarja sem optimistično začela prirejati tečaje za otroke in odrasle, ki so se želeli seznaniti s to kreativno metodo. Današnji čas pa danes od nas zahteva prilagoditev in novo učenje. V mesecih s korona virusom  sem pripravila spletni program, ki sem ga poimenovala Fraktalčkanje. Junija pa v zelenem okolju, na prostem v majhnih skupinah začnemo  z delavnicami uvodnega modula za odrasle in pravljičnim fraktalčkanjem za otroke.

Vabljeni, v svet fraktalov.

Janka Bergel Pogačnik